Uw ideale kopje sterke koffie
Houdt u van sterke koffie maar heeft u de juiste bonen nog niet gevonden? Vraag dan eens advies aan de koffiespecialisten van Passieux! In ons assortiment vindt u zowel voor particulier gebruik als voor de horeca en retail een breed aanbod koffiesoorten. Een lekker kopje koffie is niet alleen afhankelijk van een goede kwaliteit bonen maar ook van de instellingen van uw koffiezetapparaat. Bij Passieux informeren we u dan ook niet alleen over de diverse soorten koffie maar kunnen we u tevens voorzien van informatie om uw koffie nog beter te laten smaken!
Net als de verschillende smaken koffie bestaan er ook verschillende voorkeuren. Zo hecht de een veel waarde aan een sterk kopje koffie terwijl de ander van een wat mildere vorm houdt. Maar wat is sterke koffie nou eigenlijk? Zit het ‘m in het aantal scheppen dat soms met veel precisie wordt toegevoegd of praten we over smaakvolle koffie met een intense nasmaak? Vooral wanneer u gasten over de vloer krijgt en ze een kopje koffie aanbiedt kan het antwoord soms wat verwarring oproepen. Een hoop misverstanden over dit kopje bruine troost.
Laten we beginnen bij het begin; wanneer koffie wordt gezet vindt extractie plaats. Een proces waarbij een stof wordt gescheiden uit een mengsel van nog meer stoffen. Bij het extraheren van koffiebonen wordt heet water gebruikt om kleur, geur, oliën, smaak en cafeïne uit gemalen koffiebonen te halen. Met als resultaat een kop koffie.
Zoals eerder aangegeven is er een hoop misverstand rondom sterke koffie. Een hoop mensen gaan er vanuit dat het toevoegen van extra scheppen koffie tot een sterke bak leidt. Terwijl andere uitgaan van een intense koffiesmaak wanneer over een sterke bak koffie wordt gesproken. In de werkelijkheid is dat ook zo; sterke koffie betekent een extreme smaakervaring. Het kan ontzettend zuur of ontzettend bitter op de tong vallen.
Tijdens het extractieproces beginnen de stoffen zich te vormen die uw koffie de uiteindelijke smaak geven. Steeds minder zure smaak stoffen komen vrij, waardoor er meer ruimte vrijkomt voor bittere smaakstoffen. De onderextractie (zuur) of overextractie (bitter) maken dat de koffie zo sterk smaakt. Wanneer gemalen koffie wordt bereid met veel water, ontstaat er een waterflow. Hierdoor zal de extractie een bittere vorm aannemen.
Ook bij koffie leidt de perfecte balans tot een heerlijk kopje die men maar wat graag achterin de slokdarm giet. Een goede extractie betekent een goede smaakbalans, een ongeschreven regel waar niemand omheen kan. Bittere en zure smaakstoffen moeten net als Yin en Yang in perfecte balans zijn, zonder elkaar te overheersen.
Zoals eerder genoemd vergt een goede extractie balans correcte verhouding tussen zure en bittere smaakstoffen. Maar daar kan het niet bij worden gelaten. Ook de hoeveelheid water dat wordt toegevoegd aan de koffie speelt een rol bij het bereiken van een goede balans. Binnen dit proces moet er niet alleen gekeken worden naar de hoeveelheid water, maar eveneens naar de juiste temperatuur, goed gebrande, vers gemalen koffie en andere factoren die een rol spelen.
Wanneer u te veel water toevoegt aan te weinig koffie kan er een overextractie plaatsvinden, met een sterke bittere smaak als resultaat. Wanneer u dit probeert recht te zetten met een extra schep koffie, zal de smaak minder sterk zijn.
Wanneer u te weinig water toevoegt aan te veel koffie kan er overextractie plaatsvinden, met een sterke zure smaak als resultaat. Door minder koffie te gebruiken zal de smaak minder sterk zijn.
Afhankelijk van de zetmethode van uw kopje koffie, verschilt de hoeveelheid water sterk. Normaal gaan we uit van 7 á 8 gram gemalen koffie per kopje koffie. In tegenstelling tot espresso gebruik je voor een kopje filterkoffie 3 tot 4 keer meer water.
Een hoop stappen zoals water en smaak samenstelling komen aan bod, maar ook de structuur van gemalen koffie mag niet over het hoofd gezien worden. Wie voorkeur heeft voor een kopje eigen gemalen espressokoffie, kan de koffiebonen beter grof malen om onderextractie te voorkomen. Bij een kop filterkoffie ligt de voorkeur bij een grove maling om overextractie te vermijden.
Iedereen kan een kop koffie zetten, maar het achterlaten van een heerlijk, verwarmende indruk bij uw gasten kan alleen bereikt worden wanneer u zich verdiept in de wonderen kunsten van het koffiezetten. Naast watertemperatuur, maling structuur en een geperfectioneerde smaakbalans hebben de soort koffiebonen ook een heuse invloed op het bruine eindresultaat. Zo hebben arabica koffiebonen milde en aromatische koffie smaak in vergelijking met robusta koffiebonen die het meer moeten hebben van een pittige en bittere smaak.
Bij Passieux hebben we ruim 25 jaar ervaring met het importeren, branden en verkopen van koffie waardoor we een uitstekende kennis en kunde in huis hebben om samen met u op zoek te gaan naar uw favoriete koffie. Ondanks het feit dat een lekker kopje koffie begint bij het uitzoeken van de bonen, zijn ook de instellingen van uw koffiezetapparaat van groot belang voor een lekkere sterke en smaakvolle koffie. Onze koffiespecialisten hebben dan ook niet alleen kennis van koffiebonen en soorten maar kunnen u tevens voorzien van enkele koffiezettips voor een optimale smaakbeleving!
Wilt u weten hoe u een lekkere sterke koffie kunt zetten van onze espressobonen? Kom dan langs bij een van onze verkooppunten voor tips en proef de verschillende soorten koffie voor een optimale beleving. Online kunt u ook een proefpakket koffiebonen bestellen zodat u zelf de heerlijke smaak van delicatesse koffie kunt ervaren.
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en acties, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. Wij houden u vrijblijvend op de hoogte.
Danielsweg 26, Heinkenszand
Postbus 55, 4450 AB Heinkenszand
© Passieux | Sitemap | Disclaimer | Realisatie DORST communicatie